21 Eylül 2013 Cumartesi

TÜRKİYE’DE DİNİ TERÖR ÖRGÜTLERİ

ÖZET

Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birleştiği noktada bir köprü durumunda, dünya güç dengesini etkileyebilecek  çok yönlü çıkar ve güç çatışmalarına sahne olan, Ortadoğu’daki petrol kaynaklarına yakınlığı ve Orta Asya’daki Türk devletleri ile uyum içinde  olabilme avantajı ile önemli bir jeopolitik ve jeostratejik konuma sahiptir. Bu önemli konumundan dolayı, bazı devletler tarafından desteklenen çeşitli terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Burada bu örgütlere değineceğiz.                                                                                                                             

TÜRKİYE’DE DİNİ TERÖR


‘’Terör baskı, cebir, şiddet, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyeti’nin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü eylemlerdir. ‘’(12.041991 tarih ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu Terör Tanımı)
 Terörizm kavramı ise,“ Terör yöntemlerinin siyasi bir amaçla örgütlü, sistemli ve sürekli bir şekilde kullanılmasını benimseyen bir strateji olarak terör kavramından ayrılmaktadır. Terör terimi, dehşet ve korkuyu belirtirken terörizm, bu kavrama süreklilik ve siyasal içerik katmaktadır. Buradan hareketle terörizm, Savaş ve diplomasi ile kazanılmayan sonuçları elde etmek, korkutmak ve itaat ettirmek için bir teoriye, felsefeye ve ideolojiye dayanılarak siyasi maksatlarla, iradi olarak terör ve şiddetin sistemli ve hesaplı bir şekilde kullanılmasıdır.’’(EGM Terörizm Tanım)ı  Şeklinde tanımlanmıştır.
Günümüzde yaptığı eylem ve faaliyetlerle bütün dünyayı ciddi şekilde huzursuz eden terör belâsı, daha çok İslam olmak üzere, din maskesini de kullanmaktadır. Bu aldatıcı metotla hem daha kolay militan devşirmekte, hem maddî ve lojistik destek bulmakta, hem de kendisiyle yapılacak mücadelede geniş halk kitlelerinin desteği yeterince sağlanamadığından başarısız kalınmasına neden olmaktadır. Hassas konuların başında gelen din, aslında bütün insanları kucaklayan ve huzur içinde bir yaşam sürmelerini sağlayacak etik prensipler üzerine bina edilmiştir. Ancak tarih boyunca zaman zaman yanlış yorumlanarak bu amacının tersi bir durumun ortaya çıkmasına adeta neden ve kaynak haline getirilmiştir.

Maalesef bu durum hem Yahudilik, hem Hıristiyanlık, hem de İslam için söz konusu olmuştur. Günümüzde de benzeri bir durum yaşanmakta ve ulaşım araçlarının yaygınlık kazanmasından ötürü, küresel ölçekte din adeta terörün kaynağı ya da en azından kaynaklık edecek unsurlar taşıyan bir keyfiyet olarak anlaşılmaktadır.
Bunu haklı çıkarmak için de şeriat, cihad, ülke kavramı, şehitlik, hükmün Allah’a ait olması, iyiliği emretme,  gibi  kavramların anlamları tersyüz edilerek yani; çarpıtılarak kitleler etki altında bırakılmaktadır. Bu yanlış yorum ve uygulamalara karşı çıkma ihtimalinden ötürü de yetişmiş din âlimleri hedefe konarak yıpratılmakta; yanlış yorumlarını anlamaya yardımcı olacak usûl ilmi tanınmamakta,  sadece zahirî ve parçacı bir yorum yapılmakta; seviyeli din eğitiminin verilmesi engellenmekte ve muhalifleri sindirmek için, Hizbullah’ta görüldüğü gibi, kelimenin tam anlamıyla terör estirilmektedir.  Emniyet Genel  Müdürlüğü  Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın belirtmiş olduğu Türkiye’deki  Dini Terör Örgütleri şunlardır:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
1)HİZBULLAH
2)HİLAFET DEVLETİ(HD)
3)İSLAMİ BÜYÜK DOĞU AKINCILARI CEPHESİ(İBDA/C)
4)CEYŞULLAH ÖRGÜTÜ
5)EL-KAİDE  TERÖR ÖRGÜTÜ TÜRKİYE YAPILANMASI
T.C İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ‘nın belirtmiş olduğu bu 5 terör örgütünün dini ideolojik unsurlar içerdiği görülmektedir. Şimdi bu örgütleri ve bu örgütlerin dini, hangi gerekçelerle istismar ettiğine bakalım:                                                                            
1.Cihat Kavramı:
Sözlükte, “çalışmak, uğraşmak, güç ve gayret sarf etmek, bir işi başarmak için elden gelen bütün imkanları kullanmak” anlamlarına gelen cihat, dini bir kavram olarak dini emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya ve İslam’ı tebliğe çalışmak, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek anlamına gelmektedir. http://www.network54.com/Realm/hizbullah/   10.03.2013

“Cihat, hayatın her safhasıyla ilgili iyilikler yolunda gayret etme, çalışma ve kötülüklerle mücadeleyi kapsadığı görülür.Hz. Peygamber, “Gerçek mücahid nefsiyle savaşandır.”  buyurmuşlardır. Buna göre cihat, hayatın gayesi olarak Allah’a kulluk etmek, bu uğurda nefsin meşru olmayan arzularına karşı koymak ve şeytanla mücadele etmek, Allah ve Resulünün koyduğu evrensel ölçülerin fert hayatında uygulanmasına, toplum hayatında da yaygınlaştırılmasına çalışmak, İslam’ı tebliğ etmek, ülke ve Müslümanları her türlü tehlike ve haksız saldırılara karşı savunmayı içeren kapsamlı bir kavram olup, kalp, dil, el ve beşeri aksiyonun ortaya konulduğu her türlü alet ve araçla yapılabilen bir eylem ve davranış biçimidir.”  http://www.network54.com/Realm/hizbullah/  10.03.2013


2.Terör Örgütlerinin Cihat Kavramını Algılaması:
Terör örgütlerinin cihat algılamalarını ortaya koymak için referans aldıkları bazı kaynaklardan bahsetmek yerinde olacaktır.
“İslam; kan, ihtilal, gözyaşı ve cihat dinidir. (Mutaharri)                                                      Aydınların tarihi ihanetlerle, alimlerin tarihi başkaldırılarla doludur. (Ali Şeirati)

Aşk iki rekattır, abdesti ancak kanla alınır. (Humeyni)                            
Hizbullahi mesaj, cihada dayalı dindarlıktır. (Ali Korani)” 

Terör örgütlerinin, cihat kavramını savaş ve öldürme ile özdeşleştirmeye çalışmasının altında değişik sebepler vardır bunlar:
1)Öncelikle cihat kavramı gerçek anlamından uzaklaştırılarak, sadece şiddet içerikli bir anlam yüklenmektedir.                                                                                                                 

 2)Cihat kavramı, dini literatüre ait bir kavram olduğu için bu kavram ile, gerçekleştirilen her türlü faaliyete meşru bir zemin oluşturulmaya çalıştırılmaktadır.                                    
 3)Cihat kavramının dini kisvesi altında, yapılan her türlü eylem (Öldürme eylemleri de dahil)din adına yapılıyor gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.                                                     
 4)Cihat kavramının yanında, şehitlik ve şehadet gibi kavramlar da empoze edilmeye çalışılmaktadır. Bu kavramlarla da, gerçekleştirilen eylemlerde ölüm olması durumunda, sözde “şehitlik” adı altında ölümün sıradan bir ölüm olmadığı vurgulanmaya çalışılmaktadır.      
5)Bunların yanında Cennet-Cehennem de vurgu yapılan diğer kavramlardandır. Zira, bu kavramlarla da ölündüğü takdirde Cennete gidileceği inanışı hakim kılınmaya çalışılır. 
http://www.network54.com/Realm/hizbullah/ 10.03.1013

                                                                                                                                                       Görüldüğü gibi terör örgütlerinin kendilerine göre dini gerekçeleri bunlar.
Bu örgütleri incelersek;

1)HİZBULLAH TERÖR ÖRGÜTÜ
Kavram Olarak Hizbullah
Hizb, aynı görüşte olan, düşünceleri ve yaptıkları bir olan grup, küme ve topluluk demektir. Hizbullah kelimesi Allah'ın yolu, taraftarları, Allah'ın safında yer alanlar, Allah'ın partisi gibi anlamları taşımaktadır.    http://www.network54.com/Realm/hizbullah/  10.03.2013

İlim ve Menzil Grupları
Çeşitli kitapevlerinin etrafında toplanan radikal dini gruplar içerisinde, 1990'lı yılların başında Diyarbakır ilinde yer alan İlim ve Menzil kitapevleri etrafında toplanan kesimler, diğerlerine nazaran daha etkin ve geniş bir tabana hitap etmiştir. İlim kitapevinin yöneticiliğini Hüseyin Velioğlu, Menzil kitapevinin ise Fidan Güngör yapmıştır.
 http://www.network54.com/Realm/hizbullah/  10.03.2013
Bu iki grup, 1980'li yıllarda Vahdet isimli bir kitabevi etrafında aynı çatı altında faaliyet gösterirken, zamanla aralarındaki liderlik konusu ve çeşitli fikir ayrılıkları nedeniyle iki ayrı kitapevini açarak ayrılmıştır. Bu kitapevlerinde kendi anlayışlarındaki radikal dini düşüncelerin propaganda faaliyetleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmüşlerdir.
http://www.network54.com/Realm/hizbullah/  10.03.2013

2)İBDA/C (İSLAMİ BÜYÜKDOĞU AKINCILAR CEPHESİ)
Federatif yapılı bir İslam Devleti kurulması amacını güden ve bu amaç doğrultusunda silahlı mücadele yöntemini benimseyen terör örgütüdür. 1970'li yıllardan beri radikal İslami faaliyetler içerisinde olduğu bilinen Salih İzzet Erdiş'in liderliğini yaptığı örgüt, 1989 yılında Ankara ve İstanbul'da yapmış olduğu korsan gösteriler ile adını duyurmuştur.
http://www.unibozkurt.com/s156-ibda-c.html   10.03.2013
Örgütün en bariz vasıfları; radikal dini düşünceleri taşımakla birlikte  Sünni anlayış içerisinde, İran yanlısı Şii hareketlere karşı cephe alması, hatta kendinden başka hemen hemen her türlü İslami oluşuma tepki göstererek onları alabildiğine eleştirmesi ve bununla birlikte gayri meşru olduğunu iddia ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı gelen bütün oluşumlara sıcak bakması, bilhassa (PKK) KADEK'nın ve sol örgütlerin mücadelesini desteklediğini ifade ederek bunlarla ortak mücadele zeminleri arayışı içerisinde bulunmasıdır.

3)HİLAFET DEVLETİ (İCB-AFİD) ÖRGÜTÜ
1983 yılında Avrupa Milli Görüş Teşkilatı bünyesinden kopan Cemalettin Kaplan liderliğinde bir grup tarafından kurulmuş ve halen Almanya'da AFİD (Anadolu Federe İslam Devleti) adıyla faaliyet göstermektedir.İCB' nin yakın hedefi Avrupa'da yaşayan İslami kitleleri bir çatı altında toplayarak demokratik düzenlere ve batı kültürüne karşı mücadele vermektir. Nihai hedefi ise; genelde tüm dünya, özel manada ise; Anadolu toprakları üzerinde federatif yapıda bir İslam Devletini kurmaktır. http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=160  09.03.2013
Bu kapsamda; İCB' nin nihai hedefinin gereği olarak, şer'i esasların hakim olduğu bir İslam Devleti kurmak amacıyla Türkiye'de kurulu bulunan Anayasal düzeni ve laik ve sosyal hukuk devlet yapısını yıkmayı esas alan çalışmalar içerisinde olduğu görülmektedir.Yukarıda ifade edilen esaslar doğrultusunda, İslam Devleti'ni hedefleyen çalışmalar içinde olan İCB; bütün İslami çevrelerin yanı sıra, resmi kurum ve kuruluşlara mektup, broşür ve bildiriler göndererek onları kendi yanlarında yer almaya çağırmaktadır.İCB, faaliyet konuları içerisinde ilk sırayı oluşturan ve Müslümanları irşad etmek, uyandırmak gayesiyle benimsediği metod gereği, yapmakta olduğu tebliğ çalışmalarını; her türlü yayın, broşür, teyp  ve video  kaseti şeklinde posta yoluyla hedeflerine göndermektedir. 1994 yılında Cemalettin Kaplan'ın sözde halifeliğini ilan etmesiyle, örgüt "Hilafet Devleti" olarak lanse edilmeye başlanmıştır.  http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=160  09.03.2013

4)EL-KAİDE  TERÖR ÖRGÜTÜ
El Kaide, 1988 yılında, Sovyet birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde SSCB'nin Afganistan'ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine kurulmuştur.SSCB - Afganistan işgali sırasında Afgan topraklarını korumuştur. Fakat Soğuk Savaş sonrasında yüksek gücüyle denetimsiz kalan El-Kaide Terörist faaliyetlere girişerek kendisine ana felsefe olarak İsrail'in yok olması ve Müslüman ülkelerde halifelik inancı altında büyük bir devlet kurma inancını benimsemiştir.El-Kaide Dünya üzerinde birçok terörist eylemden dolaylı veya direkt sorumlu tutulan silahlı bir köktendinci silahlı örgütüdür. Liderliğini Usame Bin Ladin'in yürüttüğü düşünülen bu örgüt dünyanın birçok ülkelerine yayılmış çok sayıda hücrelerden oluşmaktadır. 
http://gencozelharekat.yetkinforum.org/t12-el-kayde-ve-taryhy  09.03.2013
Bu örgütün sorumluluğunu üstlendiği 11 Eylül 2001 Saldırıları dünyanın en büyük terör saldırı eylemi olarak tarihe geçmiştir. El-Kaide'yi terör örgütü listesine alan kuruluşlar ve ülkeler şu şekilde sıralanmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi NATO AB ABD Avusturalya Kanada İsrail Japonya Hollanda İngiltere Rusya İsveç İsviçre Türkiye. Örgütün Türkiye yapılanması vardır ve 2003 İstanbul Saldırıları gerçekleştirmiştir.
 http://gencozelharekat.yetkinforum.org/t12-el-kayde-ve-taryhy  09.03.2013

5)CEYŞULLAH ÖRGÜTÜ
Kelime manası olarak Allah’ın Ordusu anlamına gelmektedir. İstanbul'da 1995 yılında kurulmuştur. Örgüt selefi anlayışı taşımaktadır, selefilik ise kelime olarak "Öncelikler" anlamına gelmektedir. http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=160  09.03.2013
Amacı:Mevcut Anayasal düzeni yıkarak yerine teokratik esaslara dayalı bir devlet düzeni kurmak amacını gütmektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için silahlı mücadele yolu olan CİHAT metodunu benimsemiştir.01.01.1994-06.10.1999 tarihleri arasında güvenlik güçlerince anılan örgüte yönelik olarak toplam 6 operasyon gerçekleştirilmiş bu operasyonlarda 33 örgüt mensubu 9 adet uzun namlulu silah 4 tabanca, 10 bomba ve çok miktarda mühimmatla birlikte yakalanmıştır.Güvenlik güçlerince yakalan örgüt mensuplarının sorgularında, ileri gelenlerinin teorik eğitimlerini Suudi Arabistan'da, askeri eğitimlerini ise Afganistan'da aldıkları tespit edilmiştir. Bu bilgiler sayesinde, örgütün eylemleri aydınlatılmış ve gerçekleştirmeyi planladığı birçok eylemi de engellenmiştir.
http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=160  09.03.2013

Sonuç olarak:
Terör örgütleri, yaptıkları her faaliyeti bir dini hükme bağlamaya çalışmaktadırlar. Ve sözde dini hükümler (Kendi ürettikleri hükümler) üzerinde yorum yapılmasına müsaade etmemektedirler. Dolayısı ile terör örgütüne eleştiri getirmek ile dine eleştiri getirmek bir tutulmaya çalışılmaktadır. Bu sayede örgütün görüşleri sorgulamaksızın doğru kabul edilmektedir. Bu yüzden din istismarı, terör örgütlerinin istismar edebileceği diğer alternatiflere nazaran daha kolay ve etkili bir metottur.

KAYNAKÇA
Diyanet Aylık Dergisi, Ocak 2002, Sayı: 133, Sayfa:23
Din-Terörizm Paradoksunda, Terör Örgütlerince İstismar Edilen Kavramların Analizi; Müslüm NALBANT-Turgay ÖZER
Polis Dergisi, a.g.k., Sayfa: 78
Salur,H.(2009)  Küresel Çağda Din ve Terör; Çizgi Kitabevi
http://www.egm.gov.tr/temuh/terorizm.html
Karlsson,I ; Din Terör ve Hoşgörü;Humer kitapevi çev:Turan kitapevi 2005
http://www.network54.com/Realm/hizbullah/
http://www.unibozkurt.com/s156-ibda-c.html  
 http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=160
http://gencozelharekat.yetkinforum.org/t12-el-kayde-ve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder