29 Haziran 2013 Cumartesi

Bir Zat'ın Kaleminden-Yazmak Üzerine

Yazmak anlaşılması zor bir duygudur.Herkes hisse alamaz o duygudan..Ruhun derinliklerine dalıp ordan inciler çıkarmak her yiğidin harcı değildir elbette.Yazmak tutkuysa eğer o tutkuya kapılan insan yazmasa hep bir yanını eksik hisseder.Hayatı hep yarım kalır.Herşeyde bir adım eksiktir.

Yazmak; bir zeka faaliyetidir.İnsan, aklının bütün fakültelerini çalıştırarak  bir ürün elde etmeye çalışır. Amerika'yı keşfetmenin hazzı, belkide esamesi okunmaz bir değer olur yazarken insanın kendi aklındakileri keşfetmesinin yanında.

Yazmak; analiz yeteneğine sahip bir düşünüş gerektirir aynı zamanda.Yazamayan insan herhangi bir olayı tek bir perdeden izlerken ağzı açık bi vaziyette, Yazabilen insan soğuk kanlılıkla bir çok perde arasında mekik dokuyarak olayın iç yüzüne ulaşır aslında.

Yazmak aynı zamanda çalışmanın bir erdem olduğunu kavrayan zihinlerin ortaya koyduğu sistemli bir çalışma ürünüdür.Çoğuna göre yazmak çok kolaydır.Eğer yazmaktan kasıt, kelimeleri yanyana sıralayıp onların bir anlam ifade etmesini beklemekse kolaydır elbet yazmak, ancak kelimelerin el ele tutuştuğu o büyülü ahengi yakalayıp onlara o en estetik pozu verdirmekse yazmak, o zaman sanattır,zordur.

Yazılan kelimeler, insanın içinden sancıyla doğmuyorsa, güneşi arkasına alıp karanlık zihinlere ışık tutmuyorsa, kelimelerin israfına, onu okuyan gözlerin yorgunluğu da israf olarak ekleniyor demektir.

Yazmanın büyüsünden kurtulamayanlar yazar.Fikirler bırakmaz onu, yeri gelir de uyutmaz belki.Bilinmeyene bir pencere açar zihni, bir kere insan o bilinmeyene dalıpta o bulanıklığın içinden mercana ulaştımı yazma büyüsüne kapılmış olur.Yazarak o mercanın kabuğunu sabırla yavaş yavaş açar ve eğer hakettiyse kabuğun ardındaki o narin inciye ulaşır.İşte o inciyi okuyucuyla paylaştığında yazar, okuyucuya o inciyi hediye etmiş olur.Bu zarif hediyeyi alan okur, yazara hep minnettar kalacaktır.

Bir Zat'ın Kaleminden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder