31 Ekim 2013 Perşembe

Mega Hafıza Yöntemiyle İngilizce Kelime Ezberleme (4000 KELİME)

Lise yıllarımda interneti yararlı kullanabilmek adına kişisel gelişimime önem vermiştim.O yıllarda ilgimi çeken en önemli kaynaklar Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Safi Duyar'ın kaynaklarıydı.Hafızamın zayıf olduğunu düşünür, çoğu şeyi akılda tutamamaktan yakınırdım. Ancak Fotoğrafik Hafıza Teknikleri setiyle gerçekten bilgiyi hafızaya işlemenin yöntemlerini öğrendiğimde bu işin ciddiyetini ve setlerin kalitesini anladım.Bu teknikleri Türkiye'ye getiren Melik Safi Duyar'ın asıl kaynağı Dünyaca ünlü Tony Buzan'dır. Hatta ortak hazırladıkları setlerde vardır.İncelemenizi tavsiye ederim.İnternetten çok sete sahip oldum ancak çoğu bilgi kalabalığından başka birşey değildi.Gerçekten özellikle fotoğrafik hafıza tekniklerini şiddetle tavsiye ederim.

Gelelim ingilizce kelime ezberlemeye.Öncelikle ingilizce öğrenmenin en önemli kısmı (%75-80) kelime ezberidir.Hatta şu kadarını söyleyebilirim, hiç bir gramer bilgisine sahip olmadan ingilizce kelime bilgisiyle okuduğunuz çoğu şeyi anlarsınız.



Evdeki kitaplığımdan bulduğum İngilizce Konuşma Kılavuzunun arkasında yer alan günlük konuşma dilinde en çok kullanılan kelimler yaklaşık 4000 adet idi.Kendime bir de sağlam defter ayarladım.Ve hayal gücümü zorlayrak tıpkı yukarıdaki videoda anlatılan örnekler gibi  günde 50-100 arasındaki kelimeleri hayal gücümde kurduğum bağlantılarıyla deftere not ettim.Kısacası kendi hafızama ait bir sözlük defteri oluşturdum.Yaklaşık 45 günlük sabırlı bir çalışma sonunda elimde 4000 kelimeye ait bağlantılarıyla birlikte bir kaynak oluştu.Bu şekilde ezberlediğim kelimeler tüm samimiyetimle söylüyorum adeta aklıma kazandı.Yaz tatili süresince bakmaya fırsatım olmayan ingilizceye karşı ilgim yine düşmüştü.Çünkü ezberlediğim kelimeleri unutmuştum.Ancak oluşturduğum sözlük defteri tekrar açıp bağlantılarıyla sözcükleri tekrar ettiğimde hemen kelimeler çağrışım yaptı ve aklıma yeniden kazındı kelimeler.... hemde tek tekrarda.

Kelimelerle ilgili nasıl bağlantılar kurduğumu merak edenler için; günlük yaşantımdan, anılarımdam, kelimelerin okunuşlarıyla çağrıştırdığı türkçe kelimelerden ve kurduğum absürd hayallerden...İlk günler gerçekten zorlandım kelimelerle ilgili çağrıştırıcı birşeyler üretmekte.Ama dediğim gibi sabırlı bi çalışmayla bir süre sonra hayal gücünüzü kullanma yetinizde gelişerek kelime ezberleme ve bağlantı kurma basit bir hal alıyor.

1 yorum: