2 Kasım 2013 Cumartesi

alibaba.com ---aliexpress.com Yorum

Bugün bir tanıdığım vasıtasıyla Alibaba.com adlı siteden haberdar oldum.Kendisi buradan çok ucuza bir telefon almış lakin başkasına bu konuda yardımcı olmak istemiyor çünkü bu siteden alış veriş içinde biraz risk barındırıyor. Site Çin pazarına ait 3.5 milyon şirketin tüm dünyaya mal iharacatı yapabilmesini sağlıyor.Ama  fiyatlar gerçekten dünya piyasasına göre çok ucuz.Bugün baktığım Galaxy Note 3'ün fiyatı site üzerinden satış yapan yaklaşık 10 tane firmada 200$ dolar civarında.Devlet garantili porsta yoluyla birlikte yaklaşık 230$ dolar fiyatla evinize ulaşıyor.Galaxy Note 3'ün ülkemizdeki fiyatını düşününce insanın gerçekten içinin yağları eriyor desek yeridir.Ülkemize 75£'nun üzerindeki malların vergiye tabi olması nedeniyle gümrükten geçen mala fiyatı üzerinden yaklaşık %20 civarında vergi ödeniyor.Ancak site üzerinden satıcıya kestireceğiniz fatura75'£ altında olursa aldığınız ürün vergiye tabi olmuyor.Bu üründen ziyade gerçekten vergiye tabi tutulmadan ürün almak istiyorsanız 25-30$'dan başlayan mükemmel tabletler başka ucuz elektronik eşyalar giysiler, arayacağınız herşey o kadar ucuz ki bu sitede. Siteden yapılacak alışverişlerin handikapı: Çin'den gelen malların yolda kaybolma, gümrükten geçmeme yada ürünün teslim alındığından eksik veya bozuk çıktığında geri gönderilmesinin zor yada imkansız olması.Her satış sitesinde olduğu gibi muhakkak bu sitede de dolandırıcıların olabileceği söyleniyor ve bu hususta şikayetçi olabileceğiniz herhangi bi mercii yok.Ancak bu işi riske edebilmenin tek yöntemi ürünü alanların geri dönüş puanları ( feedback) ve yorumları.Ben alabilme ihtimalim olan bir kaç ürüne baktığımda aynı ürünleri alan 3 Türk kullanıcı dan 2 sinin memnun olduğunu gördüm ve 120 satıştan yaklaşık 90'nında geri dönüş alınmıştı ( yani üründen memnuniyet oylaması yapılmıştı), ürünün 5 üzerinden ortalama puanı 4,9 du.Dediğim gibi ürün satan şirketlerin güvenilirliğini araştırmanın en güzel yöntemi bu.

Ben yaptığım bir kaç araştırma üzerine bu yazıyı yazdım.Yazma sebebim; gerçekten alabileceği orjinal ürünü bu kadar ucuza satın alma imkanı olan insanların bu riske  değer,  diyebilenlerine fikir katabilmek.1800 lira ya almakta var 500 liraya da...Ancak bu siteden alışveriş yapmayı düşünen arkadaşlar gerçekten siteyle ilgili detaylı bilgi sahibi olsunlar.Sağlıklı alışveriş yapabilenlerin bunu nasıl başardıklarını okusunlar.Ben bu siteyi keşfettiğim de aklımda gerçekten müthiş ticari planlar canlandı.Herkesin bildiği gibi de risksiz ticaret yoktur.Sadece ne kadar risk almayı göze alabildiğine bakar bazı meseleler.Piyasada değeri 1800 lira olan bi ürünü 500 liraya mal edip 1500 liraya sattığınızı düşünün.Gerçekten iyi bi kazanç.

alibaba.com'la bağlantılı aliexpress.com un daha güvenilir olduğunu söyleyenler olmuş forumlarda.İkisinin çalışma mantığı biraz farklı. alibaba.com toptan satışlar için düzenlenmişken aliexpress.com daha çok bireysel satışlar için dizayn etidlmiş o nedenle ödeme seçenekleri birbirinden farklı sitelerin.Aynı zamanda sitelerin isimlerini "ali" ismini içermesi sizi yanıltması. Site yabancı kaynaklı.Bu sitelerin bu ismi içermesinin başka bir hikayesi var fırsatını bulursanız onuda internetten araştırırsınız.

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu sitelerden alacaginiz telefonlarin diger telefonlara oranla cok yuksek radyasyon yaydigini soyleyebilirim. Uzun vadeli sonuclarini yazmama gerek bile oldugunu sanmiyorum. Yazilarinizi keyifle okuyorum.

    YanıtlaSil